15.04.2015. "Bajamontijeva fontana bila je turistička atrakcija, svi su se htjeli fotografirati ispred nje, a tako bi bilo i danas"

Foto: skyscrapercity

"Bajamontijeva fontana bila je turistička atrakcija, svi su se htjeli fotografirati ispred nje, a tako bi bilo i danas"


Društvo prijatelja kulturne baštine Split nije zadovoljno što u Nacrtu strategije razvitka kulture grada Splita nije jasno planira li se Monumentalna fontana obnoviti ili ne

Primjedbe i dopune na Nacrt strategije razvitka kulture grada Splita za idućih deset godina uputilo je i Društvo prijatelja kulturne baštine. Usvojeno je osam njihovih prijedloga među kojima je bila i obnova Bajamontijeve fontane na izvornom mjestu. Međutim, nezadovoljni su jer obnova Monumentalne fontane nije postavljena u relevantnom dijelu pa nije jasno planira li se zaista njezina obnova ili ne.

U poglavlju koje se odnosi na pregled događanja u povijesti kulture u Splitu, navode iz Društva prijatelja kulturne baštine, fontana nije niti spomenuta i to smatraju velikim propustom. Ona je spomenik dolasku vode u Split,a danas je poznatija pod nazivom "Bajamontuša“ iako se tako zapravo nazivala voda, koja je iz nje tekla.

- O Monumentalnoj fontani se zadnjih desetak godina puno pisalo i raspravljalo, ali unatoč tome čini se, da se danas o njoj mora opet govoriti - navodi prof. Ante Sapunar, predsjednik Društva prijatelja kulturne baštine Split.

Od 2005. godine oni se intenzivno zalažu za obnovu fontane koja je svojedobno predstavljala turističku atrakciju.

- Razglednice, koje su je prikazivale, bile su dominantne u to vrijeme, pa su se ispred nje svi željeli fotografirati, a vjerujemo da bi tako bilo i danas. Većina građana neovisno o dobi podržavaju njenu obnovu, a što su potvrdili svojim potpisima na brojnim izložbama, naročito 2010.godine s 14.000 potpisa u Knjizi dojmova na izložbi makete Monumentalne fontane na Rivi - tvrdi prof. Sapunar te dodaje kako je obnovu fontane podržalo tridesetak eminentnih povjesničara umjetnosti, povjesničara, arheologa, konzervatora i drugih istaknutih stručnjaka i znanstvenika.

Fontana je djelo Luigija Ceccona, jednog od uglednijih talijanskih kipara 19. stoljeća. Izgradili su je Splićani svojim novcem i gotovo je svaka splitska obitelj u tome sudjelovala, neovisno o političkoj orijentaciji i financijskom statusu, jer je to bilo pitanje časti i tim su se činom ponosili.
- Split je dobio vodu nakon 1500 godina kao rezultat prethodno obnovljenog Dioklecijanovog vodovoda. S Prokurativama i Bajamontijevom palačom sačinjavala je najistaknutiji historicistički sklop u Hrvatskoj. Tim sklopom i tekućom vodom Split je zakoračio u civilizacijske tokove Europe i značajno pridonio kulturi grada - napominje prof. Sapunar.

Fontana je postavljena 1880.godine, svečano je otvorena 1888., a srušena je iz političkih razloga 1947. godine.

Članak objavljen 15.04.2015. na Dalmacija News-u možete pročitati ovdje