Akademski kipar Robert Jozić: "Bajamontušu je moguće obnoviti"


"Dirnuo je Jozić i u splitsko osinje gnijezdo: Društvo prijatelja kulturne baštine povjerilo mu je izradu replika skulptura nereida i tritona koji su činili slavnu Bajamontijevu fontanu, što su je komunističke vlasti bez jasnog razloga minirale i smrvile u tucanik 1947. godine.

Oni kojima je fontana pod Prokurativama simbol zajedništva građana (svi su financirali izgradnju, bogati i najsiromašniji), podignuta 1886. godine u čast vodovoda koji je došao do Splita nakon 1500 godina, ali i bitan arhitektonski moment klasicističkog kompleksa na Rivi, traže njezin povratak. No, kao i u većini problema koje treba riješiti, Splićani se ne mogu složiti. Pa se ekipa entuzijasta i stručnjaka prihvatila traženja dokaza da fontanu, neizostavan ukras svih splitskih prijeratnih kartolina, ne bi bio veliki problem ponovno isklesati.

– Njezin autor nije svjetski poznat umjetnik, ali je svakako vrhunski zanatlija, klesar koji je uspio pogoditi ritam skulpture. Dugo sam izučavao preostale figure, proučavao dokumentaciju i elaborat prof. dr. Tomislava Marasovića i držim kako bi se Bajamontuša, segment po segment, mogla obnoviti – tvrdi."


Cijeli razgovor s akademskim kiparom Robertom Jozićem možete pročitati ovdje.