11.09.2013. IKS festival: Performans kao podsjetnik na značaj Bajamontuše

IKS festival: Performans kao podsjetnik na značaj Bajamontuše

Umjetnik Antonio Grgić performansom "Sjene" izvedenom na Rivi, na mjestu nekadašnje Monumentalne česme poznate Bajamontuše, upozorio je na projekt u Splitu nad kojim je izvršeno nasilje. Prolijevao je, naravno, vodu pomoću koje je iscrtao sjene.  Dio je to njegovog cjelovitog projekta kojim performansima upozorava na nasilja u prostoru diljem Hrvatske, a koji su u suštini ideološki.

- Monumentalna česma je srušena 1947.godine kao politički performans, bez ikakvog razloga. Međutim, ostatak postoji, a iscrtavanjem sjena želim ukazati na činjenicu nedostatka. Taj nedostatak baca sjenu i na Splićane - pojasnio je Grgić.

Nesvakidašnji način upozorenja pozdravio je i dr. Ante Tukić, predsjednik Komisije za obnovu  fontane i član Društva prijatelja kulturne baštine koji se godinama zalažu za obnovu.

- Ovakav performans je dobrodošao i fontana je to zaslužila. I ovaj čin pokazuje da postoji memorija koja se ne može izbrisati, ma koliko se pokušavalo - kazao je dr. Tukić.

Društvo prijatelja kulturne baštine poduzelo je niz inicijativa za obnovu fontane od kojih valja posebno izdvojiti izlaganje makete Bajamontuše na Rivi što je i tada još jednom dokazalo što Splićanima znači Monumentalna česma.

ŽIVANA ŠUŠAK ŽIVKOVIĆ


Sjene

Antonio Grgić (Croatia)
11.09. Trg Franje Tuđmana - 19:00
Na jednom od najprominentnijih mjesta u gradu na Rivi, ispred Prokurativa do 1947.g. stajala je “Monumentalna fontana”, fontana velikih dimenzija izgrađena u 19. stoljeću. Fontana je srušena dinamitom i batovima 1947. akcijom komunističkih vlasti. Destrukcija je bila besmislena, nikakovih razloga za rušenje nije bilo, kako ideoloških tako ni urbanističkih. Svejedno, fontana je srušena pred očima građana kao simbolički performans nove vlasti i početka novog doba. U umjetničkoj akciji Antonia Grgića oslikava se sjena fontane na pločniku gdje je bila smještena. Sjena naglašava stvarno fizičko nepostojanje fontane, i podsjeća na prostor grada koji je trenutno prazan, a bio je ispunjen monumantalnim oblikovno-simboličkim sadržajem. Također, sjena naglašava da je i dan danas taj prostor zauzet fontanom u doživljaju tog dijela grada od strane starije generacije građana koji se sjećaju fontane. Također, i mlađe generacije znaju kroz verbalni prijenos urbanih mitova da je fontana tu stajala, na tom mjestu koji je danas bez sadržaja. Sjena se iscrtava crnom bojom koje se suši i pretvara u prah, i s vremenom će nestati.
ANTONIO GRGIĆ Studirao arhitekturu na Zagrebačkom sveučilištu. Izlagao na niz grupnih izložaba; na Salonu mladih i Zagrebačkom salonu. Izlagao u inozemstvu i u Hrvatskoj. Sudjelovao u projektu Moja zemlja Vlaste Delimar. Glavni interes su mu urbane intervencije i skulpture koje propituju odnose prirodnih i društvenih sila, te protoka vremena. Postavio javnu skulpturu Slomljena zastava u gradu Koprivnici.http://www.dalmacijanews.com/Magazin/View/tabid/75/ID/127958/IKS-festival-Performans-kao-podsjetnik-na-znacaj-Bajamontuse.aspx